Baile Cojocna

Băile Cojocna sunt o stațiune balneo-climaterică aflată în estul comunei Cojocna în județul Cluj. Stațiunea se află la o altitudine de 340 m, lângă Pârâul Valea Sărată. În zonă au existat încă din timpul ocupației romane exploatări de sare, pe locul cărora au fost amenajate mai multe băi calde. Deasupra ocnelor părăsite ale minelor de sare atestate documentar din secolul al XII-lea și folosite din perioada romană până în Evul Mediu s-au format mai multe lacuri saline. Minele s-au transformat în lacuri saline, iar apa acestora a dobândit proprietăți terapeutice. Două dintre lacuri, Toroc și Lacul Mare, au fost transformate în băi, frecventate în timpul verii. În afară de agrement, băile sunt indicate pentru tratarea afecțiunilor reumatismale (artroze, poliartroze, spondiloze, tendinoze), endocrine și ginecologice.

Despre Băile de la Cojocna se ştie de pe vremea romanilor. Actuala staţiune datează însă abia din 1888, când localnicii au împrumutat 400.000 de coroane de la Banca Austro-Ungariei, hotărâţi să folosească banii pentru amenajarea balneară. Mai greu le-a fost să restituie băncii datoria, lucru care s-a întâmplat 30 de ani mai târziu.

Lacul Mare, supranumit și Lacul Băilor are o salinitate de 109,8 g/l măsurată în timpul verii la suprafața apei. Stațiunea a fost modernizată în urma unor investiții realizate cu fonduri europene.

Distribuiti pe:

Comentariu (1)

  • Roșa Ioan - 22 iulie 2018

    primiti vauchere de vacanta , și cât costa o zi de cazare pentru o familie cu 3 copii și părinții?
    Vă mulțumesc!

  • Lasa-ne un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *