Biserica „Sf. Cuvioasa Parascheva” Iuriu de Câmpie

Iuriu de Câmpie (în maghiară Mezőőr) este o localitate în județul Cluj, Transilvania, România. Aparține administrativ de comuna Cojocna. Este atestat documentar din anul 1320. În secolul al XV-lea sat românesc, aparținând domeniului latifundiar al familiei nobiliare maghiare Beke.

Se presupune, că denumirea localității (Mezőőr înseamnă „loc de strajă din câmpie” în limba maghiară) vine din secolul al X.-lea din timpul descălecatului maghiarilor în Bazinul Carpatic și semnifică existența aici spre vest a unei linii de apărare temporare.  Această linie de apărare s-a mutat mai târziu la nivelul Ținutul Secuiesc și mai apoi în Moldova. Denumirea de Iuriu de Câmpie este pe jumătate o adaptare fonetică din maghiară a cuvântului „őr” în „iuriu” și pe jumătate traducerea cuvântului „mező” în „câmpie”.

Din punct de vedere administrativ, in anul 1890 satul aparținea de comitatul Cojocna {Kolozs}, iar în perioada 1900-1910 de comitatul Cojocna, plasa Mociu. În anul 1920 apartinea de județul Cojocna, plasa Cojocna, iar în anul 1930 a fost subordonat administrativ județului Cluj, plasa Cluj. În anul 1941 satul aparținea de județul Cluj-Turda, plasa Câmpia-Turzii, iar începând cu 1956 face parte din Regiunea Cluj, raionul Cluj. În 1966 satul aparține de Regiunea Cluj, raionul Turda, com. Iuriu de Câmpie.

Distribuiti pe:

Lasa-ne un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *