Fânațele Suatu

suatu

Fânațele Suatu I și II alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală botanic), sitată în județul Cluj, pe teritoriul administrativ al comunei Suatu.

Rezervația naturală este alcătuită din două parcele cu o suprafață totală de 9,20 ha, una în partea nord-estică și a II-a în sud-estul satului Suatu și reprezintă o zonă de pășuni și fânețe pe a căror arii, în rupturile rezultate din alunecările de teren, vegetează o specie de astragalus, cunoscută sub denumirea populară de lintea-pratului (Asrtgalus péterfii), un relict glaciar floristic, cu o deosebită importanță științifică, aflat pe teritoriul României.

Rezervația naturală (înfiinţată în anul 1932) a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate) și se întinde pe o suprafață de 9,20 hectare.

Aria protejată reprezintă o zonă de pășuni și fânețe (alcătuită din două parcele cu o suprafață totală de 9,20 ha, una în partea nordică și cealaltă în sud-estul satului Suatu) aflată pe versantul „Dealul Banffy”. În arealul rezervaţiei, în rupturile rezultate în urma mai multor alunecări de teren desfăşurate de-a lungul timpului, vegetează o specie endemică de astragalus, cunoscută sub denumirea populară de lintea-pratului(Asrtgalus péterfii), relict glaciar cu o deosebită importanță științifică, aflat pe teritoriul României. În rezervaţie au mai fost indentificate şi alte specii floristice rare, printre care: salvie (Salvia transsilvanica), cârcel (Ephedra distachya), jaleş (Salvia nutans) sau căpşunică (Cephalaria radiata).

Rezervaţia naturală Fânaţele Suatu (I şi II) se suprapune sitului Natura 2000 – Suatu–Cojocna-Crairât.

Distribuiti pe:

Lasa-ne un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *